poniedziałek, 4 czerwca 2012

Muffinki z rabarbarem

Rabarbar trzeba jeść póki jest, a skoro mamy sezon owocowo- warzywny to jest to doskonała okazja by podszkolić się w pieczeniu. W związku z tym, że muffinki mi wychodzą postanowiłam pociągnąć ten temat i pojawiły się w naszym mieszkaniu po raz kolejny . Tym razem z rabarbarem, który nie został wykorzystany do kompotu.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki ( pełna)
  • 3/4 szklanki mleka  
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 spore łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania:

Standardowo zaczynamy od składników suchych. Mąkę przesiewamy następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy (mają być grudki) W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki czyli mleko razem z dwoma jajkami. Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki odkładamy do miseczki i posypujemy odrobinę cukrem. Składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy. Wiem ,że w większości przepisów rabarbar kładziony jest na wierzch. Ja natomiast dorzucam go do ciasta :) .
Na koniec masę przekładamy do foremek. Moje są silikonowe więc wcześniej smaruje je tłuszczem (margaryna lub masło) 



 Babeczki pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz