niedziela, 10 czerwca 2012

Paprykarz węgierski

Jak powiedziałam, tak zrobiłam, pojawia się zatem w miesiąc po mej podróżny potrawa węgierska. 
Dodatkowo powiem, że zarówno ja jak i  mój mężczyzna jesteśmy fanami dań jednogarnkowych: Są proste, szybkie i robiąc je w niedziele starczają spokojnie do środowego obiadu, a w tygodniu jak to w tygodniu - czasu brak.
Pomysł na obiad był jego... wykonanie wspólne, podział zadań sprawiedliwy.

Składniki:
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3-4 pomidorów , albo puszka pomidorów w zalewie
  • łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 litra śmietany 
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na grubą kostkę. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na oleju razem z rozgniecionym przez prasę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli zmniejszamy ognień i dodajemy mieloną paprykę  słodką i ostrą i natychmiast dodajemy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka , paprykę pokrojoną wcześniej w krążki i sparzone i pokrojone pomidory ( albo pomidory z puszki). Całość przyprawiamy solą i kminkiem.
Paprykarz przykrywamy i dusimy do miękkości, co pewien czas mieszając( jeśli istnieje taka konieczność to dodajemy wodę). Kiedy mięso jest miękkie dodajemy śmietanę i całość zagotowujemy. Danie podajemy z ryżem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz