niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami- zawsze się udaje

Gdyby ktoś rok temu, dokładnie o tej porze zapytałby mnie o gotowanie- wyśmiałabym go. Gdyby, któryś z moich znajomych liczył, że odwiedzając mnie poczęstuje go domowym ciastem- oznaczałoby to, że mnie nie zna!
Cuda się zdarzają - piekę ciasto! Pieczenie przynajmniej dla mnie to wyzwanie, dlatego wzorowałam się jednym z prostszych przepisów, bo nie chciałam się zniechęcać porażkami, znalazłam go tutaj.
Zatem do dzieła.....:)


Składniki:
  • ok 1 kg truskawek
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki ( ok 300 gr)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szklanka cukru pudru
Składniki na kruszonkę
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • masło
Sposób przygotowania:
Miękkie masło mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka i mieszamy całość.  Następnie do masy niewielkimi ilościami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy tak by masa miała jednolitą konsystencje.  Kiedy składniki się wymieszały masę przelewamy do formy ( u mnie klasyczna prostokąta)wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką ( dzięki temu ciasto nie przywiera do blachy).
Na powierzchnie ciasta kładziemy umyte truskawki. Duże przedzielamy na pół, a małe możemy położyć w całości.

Na samym końcu zabrałam się za przygotowywanie kruszonki. W misce wymieszać cukier z mąka, do masy wlać roztopione i gorące masło. Całość zgnieść i gotowe.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
Ciasto piekłam w temperaturze 130 C przez ok  140 minut



2 komentarze:

  1. Pierwszy raz sie spotykam zeby piec ciasto ponad dwie godziny w niskiej temperaturze. Mieso sie tak piecze, i owszem. Ciasto zwykle 170-180 C i czasu ile potrzeba 30-40 min. Dziwny przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak się zazwyczaj piecze..ja postanowiłam wypróbować automatyczny przepis- bo mam taką możliwość w swoim piekarniku
      pozdrawiam

      Usuń