piątek, 30 marca 2012

Sałatka lunchowa

Pierwszy dzień wiosny był, święta się zbliżają, wszyscy robią domowe porządki, słońce świeci, na drzewach widać już pąki - tak zdecydowanie przyszła wiosna!
 Mój organizm zaczął pragnąc zieleniny.
yaaaaami!
Dziś zatem zielona sałatka lunchowa- banalna, ale jakże ciesząca moje podniebienie.

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 3 pomidory
  • cebula
  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • ząbek czosnku.
  • oliwa , sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
Sposób przygotowania: 

Sałatę i rukolę myjemy , odsączamy z wody i suszymy. Liście sałaty i rukoli rwiemy na kawałki. Kromki najlepiej z lekko czerstwego chleba jeśli taki wam został pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone kromki/ skibki i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy do zarumienienia.  Grzanki przekładamy do osobnego naczynia obłożonego ręcznikiem papierowym- będą mnie tłuste. Pomidory i cebulkę kroimy drobno i dodajemy do sałaty i rukoli.  Odrobinę oliwy wlewamy do szklanki dodajemy sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki i bazylii. Następnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Całość mieszamy. Na wierz sałatki kładziemy przygotowane wcześniej grzanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz