poniedziałek, 26 marca 2012

Racuchy z jabłkami

Racuszki i wszelkie  placki na słodko kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, ukochaną babunią i smakowitymi zapachami. Przywołują niezapomniane wspomnienia dzieciństwa, a dodatkowo są bardzo proste do przygotowania.
Od wyjazdu na narty chodziły za mną słodkie obiady, a to mi się rzadko zdarza padło na racuchy. Przepis na racuchów wzorowałam na przepisie znajdującym się na stronie zwegowani.

Składniki:
  • jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  •  1/4 szklanki cukru
  • cynamon
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleka. Całość dokładnie mieszamy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy cynamonem. Jabłka dodajemy do pozostałych składników i mieszamy jeszcze przez krótką chwilę.

Na patelni rozgrzewamy olej i na patelni smażymy dwa, ewentualnie trzy placki na raz. Przed jedzeniem można je odsączyć z namiaru tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Podajemy je posypane cukrem pudrem.  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz