Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- słoik ogórków konserwowych, lub kiszonych
- 2 puszki kukurydzy
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 3 cebule ( ja dodaje 1 czerwoną, 2 zwykłe)
- majonez
- ketchup
Drobno kroimy piersi w kurczaka wrzucamy do miseczki i doprawiamy przyprawą gyros. Odstawiamy na bok. W tym czasie drobno kroimy pozostałe składniki: cebule, ogórki oraz kapustę pekińską. Składników nie mieszamy - każde pokrojone warzywo trzymamy w oddzielnym naczyniu. Po godzinie wrzucamy mięso na patelnie i smażymy je dodając jeszcze odrobinę przyprawy gyros( ja do sałatki zużywam mniej więcej około połowy opakowania przyprawy). Mięso smażymy dopóki nie nabierze złocistego koloru. Następnie wrzucamy j do naczynia- najlepiej przeźroczystego i czekamy aż ostygnie. Następnie możemy przystąpić do układania pozostałych składników warstwami w następującej kolejności- idąc od dołu.
- kurczak
- ketchup
- ogórki
- cebula
- kukurydza
- majonez
- ketchup
- kapusta pekińska
Przedstawiona powyżej lista składników starcza na dwie takie miseczki. Jeśli planujecie imprezę to polecam zrobić większą ilość sałatki.
Ja tę sałatkę jadam właśnie na imprezach, wtedy prawie tylko nią się zajadam;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jej w domu, nawet nie wiem dlaczego.
Może się obawiam, że pochłonęłabym całą miskę...?;)
Dobra robota :) Idealna impreza na spotkania z koleżankami :) A moją wersję widziałaś? SalatkaGyros.pl
OdpowiedzUsuńWidzę że jest aż w trzech wersjach- tak jak powiedziałaś idealna na imprezy. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń