wtorek, 10 stycznia 2012

Spaghetti z tuńczykiem

Dziś prezentuje potrawę z kuchni włoskiej-kocham makarony. Są łatwe w przyrządzeniu i zawsze są dobre, choć niestety tuczące.  Przepis, który prezentuje znajduje się w Książce Macieja Kuronia "Gotuj ze mną" Jest to jeden z prostszych przepisów z tej książki.

Składniki:


  •  30 dag tuńczyka w oleju
  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag śmietany (najlepiej 12%),albo jogurtu
  • ser (najlepiej ostry)
  • 2 pomidory (sparzone i obrane,  dla leniwych pomidory z puszki)
Sposób przygotowania:

Otwieramy puszki z tuńczykiem i odcedzamy olej. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę i rozgnieciony czosnek . Następnie dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Całość podsmażamy około 5 minut. Następnie  dodajemy śmietanę i pokrojone w cząstki pomidory. Całość zagotowujemy.  Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Gorącą potrawę posypujemy startym serem , oraz dekorujemy świeżymi ziołami( jeśli mamy oczywiście).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz