środa, 11 stycznia 2012

Leczo

Leczo jest potrawą wywodzącą się z Węgier, która zrobiła prawdziwą furorę na polskich stołach. Stało się tak dlatego, że jest daniem wielofunkcyjnym, ponieważ można ją podawać zarówno na obiad ( np z dodatkiem makaronu) i na kolacje jedząc potrawę w sposób bardziej tradycyjny czyli z chlebem.  Leczo jest też popularne na polskich stołach ponieważ jest to danie szybkie i tanie a obecnie gdy wracamy z pracy to nie zawsze ma się czas na przygotowanie skomplikowanych potraw. Warto też podkreślić, że składniki na leczo są dostępne w sklepach przez cały rok, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.  Przepis, który zamieszczę to leczo, które je się w moim domu rodzinnym i jest ono bardzo pomidorowe- tak je określa mój mężczyzna- pomimo tego, że u niego w domu leczo wykonuje się inaczej to mu smakowało.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 4 papryki (różnokolorowe)
  • 3 pomidory
  • 3 duże cebule
  • 500 g kiełbasy
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól , pieprz, ostra papryka





Sposób Przygotowania:

Olej rozgrzewamy w garnku. Następnie kroimy drobno cebulę, włożyć do oleju i gotować na małym ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z cebulą i podsmażamy. Umytą paprykę,  z której wcześniej usunęliśmy gniazda z nasionami kroimy w prostokątny i dorzucamy do garnka. Umytą cukinię myjemy i kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu aż zmięknie dodając wody. Następnie dodajemy pomidory,które wcześniej zostały sparzone i obrane ze skórki. Mieszając całość gotujemy na małym ogniu. (poniżej zdjęcie w trakcie gotowania)


 Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą papryka (w proszku). Moje proporcje to mało soli za to więcej papryki i pieprzu, ponieważ kuchnia węgierska kojarzy mi się z kuchnią pikantną.Całość gotujemy jeszcze ok 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz