Jest to jedno z ulubionych śniadaniowych dań mojego mężczyzny dlatego też zaznaczam, że Gzika jest wykonana według jego przepisu....a on jako człowiek z Wielkopolski zna się przecież na tym daniu najlepiej.
Danie to ma same zalety, gdyż jest tanie, szybkie i sprawia, że śniadanie staje się najmilszym posiłkiem dnia. Dlatego nadeszła pora na gziczkę.....
Składniki: (dla 2 osób)
- biały ser półtłusty lub tłusty ok 25 dag.
- śmietana 12% ok. 150 mln.
- cebula
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Wiosną polecam zamienić cebulę na rzodkiewkę.
Sposób przygotowania :
Ser wrzucamy do miseczki, lub innego naczynia i rozgniatamy widelcem. Siekamy cebulę i szczypiorek i dodajemy do sera. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gzika jest świetnym dodatkiem do kanapek i grzanek.
Warto podkreślić, że może być stosowany także jako postne danie obiadowe. Wystarczy ugotować do niego ziemniaki w mundurkach.
Lekko smacznie i z polotem
OdpowiedzUsuń