wtorek, 3 stycznia 2012

Gziczka- czyli Gzik

Postanowiłam zacząć od tytułowej "Gziczki".  Jest to nic innego jak zdrobniałe określenie popularnego w Wielkopolsce Gzika- czyli tradycyjnej potrawy postnej.
Jest to jedno z ulubionych śniadaniowych dań mojego mężczyzny dlatego też zaznaczam, że Gzika jest wykonana według jego przepisu....a on jako człowiek z Wielkopolski zna się przecież na tym daniu najlepiej.

Danie to ma same zalety, gdyż jest tanie, szybkie i sprawia, że śniadanie staje się najmilszym posiłkiem dnia. Dlatego nadeszła pora na gziczkę.....

Składniki: (dla 2 osób)
  • biały ser półtłusty lub tłusty  ok 25 dag.
  • śmietana 12% ok. 150 mln.
  • cebula
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku




Wiosną polecam zamienić cebulę na rzodkiewkę.

Sposób przygotowania :


Ser wrzucamy do miseczki, lub innego naczynia i rozgniatamy widelcem. Siekamy cebulę i szczypiorek i dodajemy do sera. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gzika jest świetnym dodatkiem do kanapek i grzanek.





Warto podkreślić, że może być stosowany także jako postne danie obiadowe. Wystarczy ugotować do niego ziemniaki w mundurkach.






1 komentarz: