poniedziałek, 30 stycznia 2012

Chili con carne

Dni krótkie i mroźne, jakoś tak szaro jest we Wrocławiu, brakuje barw. Za oknem -10 miałam ochotę na coś barwnego, coś słonecznego...myślałam, myślałam i wymyśliłam- Chili con carne!! Łatwe, szybkie, kolorowe i meksykańskie. Sam Meksyk tak jak i kuchnia z tego kraju kojarzą mi się ze słońcem, kolorami i ogniem. Miało być ostro i było ostro. Miało być kolorowo i było!

Składniki:
  • 450 gram mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • mały koncentrat pomidorowy
  • papryczka chilli
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku  

Sposób przyrządzania: 

 Mięso podgrzać na odrobinie oleju w dużym garnku. Smażyć je aż zbrązowieje. Następnie wrzucić pomidory z puszki oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli. Dusić całość aż papryka zmięknie. Następnie dodać kukurydzę i fasolę po wcześniejszym odcedzeniu ich na sitku.
Następnie dodajemy koncentrat oraz przyprawy- przyprawia każdy według gustu. Natomiast ja uważam, że skoro to danie meksykańskie to powinno być ostre więc nie pożałowałam pieprzu i chilli. Po doprawieniu całość dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli danie wydaje się być zbyt gęste można dodać trochę wody.







Potrawę można jeść z pieczywem, bułkami, ryżem albo tortillą.



Smacznego!

1 komentarz: