Jak powiedziałam, tak zrobiłam, pojawia się zatem w miesiąc po mej podróżny potrawa węgierska.
Dodatkowo powiem, że zarówno ja jak i mój mężczyzna jesteśmy fanami dań jednogarnkowych: Są proste, szybkie i robiąc je w niedziele starczają spokojnie do środowego obiadu, a w tygodniu jak to w tygodniu - czasu brak.
Pomysł na obiad był jego... wykonanie wspólne, podział zadań sprawiedliwy.
Składniki:
- 80 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 3 różnokolorowe papryki
- 3-4 pomidorów , albo puszka pomidorów w zalewie
- łyżka papryki słodkiej
- 0,5 litra śmietany
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka
- szczypta mielonego kminku
- sól i olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na grubą kostkę. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na oleju razem z rozgniecionym przez prasę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli zmniejszamy ognień i dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą i natychmiast dodajemy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka , paprykę pokrojoną wcześniej w krążki i sparzone i pokrojone pomidory ( albo pomidory z puszki). Całość przyprawiamy solą i kminkiem.
Paprykarz przykrywamy i dusimy do miękkości, co pewien czas mieszając( jeśli istnieje taka konieczność to dodajemy wodę). Kiedy mięso jest miękkie dodajemy śmietanę i całość zagotowujemy. Danie podajemy z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz