W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się żadnych przetworów. Pomyślałam skoro inni robią to czemu ja bym miała nie spróbować.
Stało się - pokochałam dżemy! Ponadto biorę udział w mojej pierwszej akcji.
Podsumowanie:
przetwory- po raz pierwszy
dżem po raz pierwszy
akcja- po raz pierwszy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 cytryna
- żelfiks 2:1
- ok 350 gram cukru ( nie przepadam za zbyt słodkim dżemem)
Sposób przygotowania:
- Do rondla, lub dużego garnka wrzucamy umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na połówki truskawki. Truskawki posypujemy odrobiną cukru. i zostawiamy na ok. godzinę by puściły soki.
- Następnie na małym ogniu zaczynamy gotować truskawki dodając do nich żelfix i zwiększamy ogień. Całość ma się zagotować.
- Po zagotowaniu się truskawek z żelfixem dodajemy cukier, cały czas mieszając, jeśli macie ochotę a ja miałam to dodajemy także sok z jednej cytryny i całość ponownie zagotowujemy. Następnie całość gotujemy ok 4 minuty.
- Wyłączamy kuchenkę, ale nie przestajemy mieszać dopóki piana nie zniknie.
- Gorący dżem nalewamy do wyparzonych słoików i mocno je zakręcamy.
- Słoiki ustawiamy do góry dnem aż do ich wystygnięcia
Jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę to można pasteryzować słoiki przez 10- 15 minut. Ja tego nie robiłam.
A w kuchni stoją jeszcze podobne słoiczki i nie wszystkie są z truskawką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz