Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ( pełna)
- 3/4 szklanki mleka
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3 spore łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania:
Standardowo zaczynamy od składników suchych. Mąkę przesiewamy następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy (mają być grudki) W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki czyli mleko razem z dwoma jajkami. Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki odkładamy do miseczki i posypujemy odrobinę cukrem. Składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy. Wiem ,że w większości przepisów rabarbar kładziony jest na wierzch. Ja natomiast dorzucam go do ciasta :) .
Na koniec masę przekładamy do foremek. Moje są silikonowe więc wcześniej smaruje je tłuszczem (margaryna lub masło)
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz