Przy przeziębieniach zaleca się spożywanie witaminy C. Dlatego pije się dużo herbaty z cytryną ja oprócz tego spożywam kapuśniak. Co jak co ale kapusta kiszona ma więcej więcej witaminy C niż cytrusy.
Zupę głównie przyrządzał facet...bo ja ostatnio raczej zajmuje się leżeniem w łóżku, nawet opuściłam dzień w pracy a to do mnie naprawdę nie podobne.
Zmieniając odrobinę temat przypomniał mi się film "Kapuśniaczek" z Louisem de Funes, ale mam sentyment do tego filmu!!!
Składniki:
- Na wywar mięsny:
- 2 litry wody
- 80 dag mięsa z kością
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- 2-3 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- por
- 2 litry wywaru mięsnego
- 70 dag kapusty kiszonej
- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula
- łyżka mąki
- 20 dag kiełbasy wędzonej, albo boczku ( kto co lubi)
- 4 łyżki ketchupu
- kminek
- majeranek
- sól, pieprze
- ewentualnie przyprawa do zup, liść laurowy, ziele angielskie
- Zaczynamy od przygotowania wywaru mięsnego: mięso opłukujemy i jeśli ma duże kawałki to rozdrabniamy je na mniejsze umieszczamy je w garnku z zimną wodą dodajemy przyprawy i gotujemy co najmniej 30 minut. Na około 30 minut przed końcem dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa. Im dłużej gotujemy tym jest lepszy
- Ziemniaku myjemy obieramy i kroimy w kostkę po czym wrzucamy je do wywaru i gotujemy do miękkości
- Kapustę kroimy i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy. Dodajemy do smaku jesli mamy ochotę liść laurowy i ziele angielskie
- Kiełbasę ( ja wolę z kiełbasą) kroimy i podsmażamy na patelni. Przekładamy ją łyżką cedzakową do wywaru z kapustą
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy mąkę i całość lekko rumienimy a następnie dodajemy do zupy
- Dodajemy ketchup i przyprawy i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz