Dobre na jesienne wieczory.
Tym razem wstęp w moim wykonaniu jest bardzo krótki- zrobiłam bo miłą ochotę poza tym chciałam zrobić miłą niespodziankę mężczyźnie wracającemu z długiej delegacji.
Składniki :
- 10 jabłek
- 3 jajaka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki oleju
- ok 15 dag orzechów włoskich
- Jajka wibijamy do miski i roztrzepujemy miotełką. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodać do mays jajecznej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Dodać olej i całość pomieszać.
- Jabłka obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i pokroić nożem na plasterki. Wrzucić do miski z ciastem i wymieszać.
- Na końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy ( prostokątna) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 1 h i 10 minut.
Smacznego!
Bardzo apetyczne pierwsze zdjęcie jabłek w misce z wodą :) Ciacho też wygląda pierwszorzędnie :)
OdpowiedzUsuń