poniedziałek, 10 września 2012

jajecznica z kurkami

Nie znam osoby, która kurek by nie jadał i mówiła, że ich nie lubi.  Są pyszne.  A jajecznica z kurkami to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Idealna na niedzielne śniadania, gdy można pozwolić sobie na poranne lenistwo i dłużej posiedzieć przy stole.

Składniki: (dla dwóch osób)

  •  kurki - mieściły się opakowaniu po margarynie
  • cebulka
  • masełko\
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotowania zaczynamy od czyszczenia kurek. Jeśli chodzi o czyszczenie kurek to słyszałam na ten temat wiele rad, wiele się też naczytałam. Do jajecznicy przetestowałam nowy sposób podpowiedziany mi przez koleżankę. Do miski wsypujemy grzyby i posypujemy je zwykła mąka, następnie zalewamy je zimną wodą. Całość mieszamy najlepiej ręką ok minuty.  Następnie czynność powtarzamy. Później opłukujemy grzybki i zostawiamy na sitku do obeschnięcia. Przed smażeniem  przeglądamy jeszcze nasze kurki czy nie widać  zabrudzeń, jak są to doczyszczamy i wrzucamy je na patelnie.
  • Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy pokrojoną cebulkę aż się zeszkli.
  • Następnie na patelnie wrzucamy kurki i smażymy je ok 5 minut. Ja posypuję je wtedy też odrobina pieprzu
  • Jajka wbijamy do kubeczka, lub szklanki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jajka przelewamy na patelnię, gdy białka się zetną mieszamy całości ....i jajecznica gotowa.



5 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo lubię:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam
    także pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedlismy taka cudowna w pewny lipcowy sobotni poranek w zielonej!:)mniaaam

    OdpowiedzUsuń