środa, 18 lipca 2012

Dżem agrestowy

Mam wrażenie, że agrest poszedł w zapomnienie!  Nie wiem dlaczego w dzieciństwie objadłam agrestowe krzaczki, w ogródku rodziców.


Sięgnęłam zatem do mojego źródła czyli strony poświęconej witaminom- polecam. Okazało się, że agrest nie tylko jest mało kaloryczny, ale posiada także dużą ilość witamin Agrest jest bogaty w witaminę A, B i C, posiada także duże ilości magnezu oraz wapnia, a także błonnik, żelazo, fosfor potas i sód. Jest zatem lepszy od niejednej multiwitaminy.
W tym roku po małym obżarstwie agrestowym został pełen niedosyt......dlatego agrest zamknęłam w słoiku.

Składniki:
  •  1 kg agrestu
  • ok 500 gram cukru ( sypałam szklankami- wyszły prawie dwie i trochę dlatego napisałam 400- wszystko zależy od waszego smaku) 
  • sok z polówki cytryny 
Sposób przygotowania:
  1. Owoce myjemy, odkrajmy szypułki.
  2. Agrest wkładamy do garnka  i zalewamy go wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy agrest na dużym ogniu do max. 3 minut.
  4. Zmniejszamy ogień i gotujemy agrest dopóki nie zmięknie ( 15-20 minut)
  5. Potem dodajemy cukier i sok z cytryny ,całość gotujemy jeszcze raz ok 10 minut.
  6. Zdejmujemy dżem z ognia i sprawdzamy czy zgęstniał, jeśli uznamy, że dżem nie ma takiej konsystencji jakiej oczekujemy to gotujemy go jeszcze przez kilka minut. Kosystencje dżemu njalepiej sprawdzić poprzez próbę " talerza".  Z zamrażalnika wyjmujemy talerz i kładziemy na niego łyżeczkę dźemu- jeśli jest płynny gotujemy go jeszcze parę minut.
  7. Gdy dżem jest gotowy przelewamy go do  umytych i wyparzonych słoików. Słoiki odstawić do góry dnem
Słoiki wyparzałam w piekarniku, a pokrywki pływały we wrzątku :) - skorzystałam w tej kwestii z pomocy tego bloga.

2 komentarze:

  1. Spoko ;) tato przywiózł nam 5kg ogórków, czas się z nimi ostatecznie rozprawić! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. na kilogram agrestu ile wody wlałaś?

    OdpowiedzUsuń