niedziela, 15 lipca 2012

Chłodnik Ogórkowy

Dawno mnie tu nie było i niestety nie jest to winą tego , że wyjechałam na wakacje. Dziś po raz kolejny prezentuję danie proste i szybkie. Zupa jest w sam raz na upalne popołudnie, których było już wiele i myślę, że jeszcze do nas powrócą. Przejdźmy jednak do przepisy

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 200 gr śmietany 18%
  • 2 spore ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
   Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, Następnie  myjemy pęczek koperku, natki pietruszki i szczypiorku myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, na koniec wszystko drobno siekamy. 
Jogurt naturalny przelewamy do dużego naczynia i łączymy go z 200 gramami śmietany. Całość mieszamy tak by powstała jednolita konsystencja. Do zawartości naczynia wsypujemy pokrojone wcześniej ogórki oraz drobno posiekane pęczki koperku, szczypiorku i pietruszki.
Następnie obieramy czosnek i przecieramy go przez praskę. Później dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
Chłodnik doprawiamy do smaku  2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, a anstępnie wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka ostudzam , obieramy ze skorupek i kroimy je na ćwiartki. Gotowy chłodnik przelać do miseczek i podawać z ugotowanymi jajkami.



smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz