Składniki:
- 2 litry wody
- 80 dag mięsa z kością ( u mnie to były skrzydełka)
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- por
- 2-3 liście laurowe, sól, pieprz
- 4 serki topione ( 100 g)
- 10 dag szynki wędzonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do zup ( np maggi), sól i pieprz
- ewentualnie łyżka mąki.
Najpierw jak to przystało na prawdziwą zupę sporządzamy wywar mięsny. Do 2 litrów wody wrzucamy mięso i przyprawy . Całość gotujemy ok, 2 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone warzywa i gotujemy wywar jeszcze 30 minut. Po zakończeniu gotowania warzywa i mięso wyciągamy z naszej "bazy".
Wędlinę kroimy na drobne plasterki i razem z pokrojoną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem podsmażamy na maśle. Podsmażoną cebulę i szynkę zalewamy bulionem. Do wywaru dodajemy serki topione. Gotujemy całość dopóki się nie rozpuszczą w zupie. Przyprawiamy przyprawą do zup. Na końcu przygotowujemy grzanki. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz