sobota, 3 stycznia 2015

rolada szpinakowa z łososiem

Święta minęły, sylwester minął, ale dodaje jeszcze zaległego posta dotyczącego przekąsek sylwestrowych- dlaczego bo jest łatwy i naprawdę bardzo dobry, a karnawał trwa :)


Składniki:
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka/ albo 4 mniejsze
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 250 gram wędzonego łososia
  • 2 lub 3 opakowania serków chrzanowych. (albo śmietankowe, które mieszamy z chrzanem)
 Sposób przygotowania:


  1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z wody. Można chwilę podgrzać, żeby odparowała woda. Łączymy go z żółtkami z jaj, solą, wyciśniętym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki, do smaku). Następnie szpinak wystudzamy
  2.  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy wolno do wystudzonego szpinaku, delikatnie mieszając. 
  3.  Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową tak, by uformować kwadrat lub prostokąt  Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
  4.  Gdy ciasto szpinakowe  wystygnie przekładamy je  na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem  na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny (jak nie ma czasu to po prostu mocniej ściskam, wrzucamy na 5 minut do zamrażarki ) Przed podaniem kroimy w plastry.







Przekąski Sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz