Składniki:
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże jajka/ albo 4 mniejsze
- sól, gałka muszkatołowa
- 250 gram wędzonego łososia
- 2 lub 3 opakowania serków chrzanowych. (albo śmietankowe, które mieszamy z chrzanem)
- Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z wody. Można chwilę podgrzać, żeby odparowała woda. Łączymy go z żółtkami z jaj, solą, wyciśniętym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki, do smaku). Następnie szpinak wystudzamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy wolno do wystudzonego szpinaku, delikatnie mieszając.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową tak, by uformować kwadrat lub prostokąt Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Gdy ciasto szpinakowe wystygnie przekładamy je na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny (jak nie ma czasu to po prostu mocniej ściskam, wrzucamy na 5 minut do zamrażarki ) Przed podaniem kroimy w plastry.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz