wtorek, 27 sierpnia 2013

pomidorowa tarta

Sezon na pomidory, czyli jedne z moich ulubionych warzyw trwa. Najlepsze są te ogródkowe.
Dziś  chrupka tarta na dwa kęsy dosłownie z pomidorami w roli głównej.
Zatem nie spimy tylko gotujemy i jemy:)



Składniki:
  • 3-4 pomidory
  • 2 żółtka
  • 4 gałązki tymianku
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 pęczki szczypiorki
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 gram masła + jedna łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. 120 gram masła kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy mąkę, żółtka szczyptę soli i  ok 5 łyżek zimnej wody. Ciasto najpierw wyrabiamy mikserem a potem ja polecam zgnieść je dłońmi tak by miało gładką konsystencje. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Szczypiorek myjemy i osuszamy, następnie kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szczypiorek. Szczypiorek dusimy 5-8 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie myjemy także pomidory i kroimy je na cienkie plastry.
  3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenie ( średnica tak ok 24 cm) i przekładamy do formy. Na cieście najpierw rozkładamy szczypiorek potem pomidory na wierzch kładziemy świeży tymianek. Można doprawić do smaku.
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika (termoobieg) o temperaturze 175 C i pieczemy przez 15- 18 minut.

    Smacznego












    4 komentarze:

    1. Wygląda cudownie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Pycha, muszę zrobić taką z pomidorami, a dziś u mnie z cukinią i serem bałkańskim(np.z lidla), również pycha:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

      OdpowiedzUsuń