sobota, 2 lutego 2013

ryż z jabłkami

Ostatnio znowu jestem tu rzadko- tak wiem. Mam dobrą wymówkę- albo jestem chora, albo śmigam na nartach.


Dziś nasz piątkowy obiad- czyli ryż na słodko z jabłkami- klasyk, który w domu rodzinka robiła.


Składniki:
  • ryż ( 2 torebki)
  • 2- 3 jabłka
  • mleko
  • cynamon
  • cukier kryształ
  • masło
Sposób przygotowania:


  1.  Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem odrobinkę osolonej.
  2. Jabłka umyć obrać i wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać je cynamonem oraz cukrem wedle naszego uznania.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie na spód kładziemy ryż następnie jabłka (ewentualnie jeszcze je doprawiamy cynamonem i cukrem)
  4. Wierzch posypujemy odrobinę cynamonem i kładziemy strzępki masła. Całość zapiekamy w piekarniu nagrzanym do 180 C przez 30 minut.



i gotowe :)




4 komentarze:

  1. To był jeden z moich ulubionych słodkich obiadów w dzieciństwie :) Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspomnienie dziecinstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze uwielbiałam taki ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie prawdziwa klasyka, chyba wszyscy to kiedyś jedli :)

    OdpowiedzUsuń