czwartek, 28 lutego 2013

schabowy z serem i ziołami

 Dziś na obiad można by rzecz klasyk- schabowy, tyle że zawijany z serkiem.
Przepis z książki Macieja Kuronia i powiem szczerze początkowo miałam wątpliwości co do składników, ale okazało się, że zupełnie nie potrzebnie.


Wyszedł sobie ot taki być może mało wyszukany ale naprawdę dobry zawijaniec.

Składniki: 
  • 4 kotlety schabowe
  • mozzarella
  • serek topiony śmietankowy
  • łyżka świeżej bazyli
  • łyżeczka świeżej mięty 
  • łyżeczka natki pietruszki
  • łyżeczka koperku
  • żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:


  1.  Kotlety rozbijamy drewnianym tłuczkiem
  2. Ser mozzarella odsączamy i ucieramy na tarce następnie mieszamy z serkiem  topionym
  3. Miętem i bazyliem drobno siekamy i dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy następnie dodajemy posiekaną natkę i koperek, żółtko i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
  4. Tak przygotowany farsz nakładamy na środek kotletów, zawijamy je i spinamy wykałaczkami.
  5. Kotlety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Po usmażeniu wyjmujemy wykałaczki.
Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz