Dlatego dziś przepis banalnie prosty- idealny także na sesje.Czyli szybkie penne ze szpinakiem.
Składniki:
- pół opakowania makaronu penne ( na dwie osoby)
- mrożony szpinak
- podwójna pierś z kurczaka
- małe opakowanie śmietany
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz do smaku
- Piersi z kurczaka myjemy solimy i doprawiamy pieprzem i kroimy na mała kwadraty. Następnie podsmażamy je na patelni
- Gdy mięso jest już podsmażone dodajemy mrożony szpinak i całość smażymy na małym ogniu.
- Dodajemy 3 łyżki śmietany oraz ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
- Makaron gotujemy w drugim garnku aldente
- W tym czasie sos do makaronu cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Jeśli istnieje taka podtrzeba to dodajemy sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Mmm, u mnie też dzis podobny zestaw, tylko penne pełnoziarniste a zamiast śmietany ser niebieski. Plus papryka. I sesja egzaminacyjna. czyli wszystko się zgadza:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) Szybko i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń