sobota, 19 stycznia 2013

Szybki makaron ze szpinakiem

W tygodniu gdy brak mi czasu na gotowanie makaron ratuje mi życie! Jest szybki smaczny i co najważniejsze syty.
Dlatego dziś przepis banalnie prosty- idealny także na sesje.Czyli szybkie penne  ze szpinakiem.



Składniki:
  • pół opakowania makaronu penne ( na dwie osoby)
  • mrożony szpinak
  • podwójna pierś z kurczaka
  • małe opakowanie śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Piersi z kurczaka myjemy solimy i doprawiamy pieprzem i kroimy na mała kwadraty. Następnie podsmażamy je na patelni
  2. Gdy mięso jest już podsmażone dodajemy mrożony szpinak i całość smażymy na małym ogniu.
  3. Dodajemy 3 łyżki śmietany oraz ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
  4. Makaron gotujemy w drugim garnku aldente
  5. W tym czasie sos do makaronu cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Jeśli istnieje taka podtrzeba to dodajemy sól i pieprz do smaku.
 Tak jak mówiłam szybki i prosty obiad dla wiecznie zajętych :)





Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Mmm, u mnie też dzis podobny zestaw, tylko penne pełnoziarniste a zamiast śmietany ser niebieski. Plus papryka. I sesja egzaminacyjna. czyli wszystko się zgadza:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania :) Szybko i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń