niedziela, 16 grudnia 2012

Zupa grzybowa

Grzyby ususzyłam jesienią i teraz zaczynam z tego korzystać. Pora zatem na moją ulubioną zupę grzybową.
Uwielbiam i mogę jeść codziennie. Podana przeze mnie wersja będzie jeszcze nie "stricte" wigilijna ponieważ zostanie przygotowana na mięsie. Gdy przygotowujemy ją na wigilie zupę robimy tylko i wyłącznie na przygotowanym wcześniej wywarze warzywnym.


A że do świąt jeszcze trochę zostało zaprezentuję wersje na wywarze mięsnym.

Składniki:

1. na wywar:
  • 80 dag mięsa i kości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera 
  • jedna cebula
  • kawałek pora
  • 2-3 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek kapusty włoskiej
 2.  na zupę :
  • 50- 80 gram  grzybów suszonych ( najlepsze są prawdziwki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • śmietana do zup
  • łyżka mąki pszennej
  • koperek
  • sól pieprz, ewentualnie przyprawa do zup.
Sposób przygotowania: 
  1. Kości i mięso myjemy, jeśli kawałki są zbyt duże to je rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą dodajemy przyprawy i gotujemy co najmniej 2 godziny.
  2. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa na koniec jeśli chcemy solimy.
  3. Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Można z nich zrobić albo potrawkę albo sałatkę. Tak przygotowany wywar jest dobrą bazą pod każdą zupę.
  4. Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywar( u mnie przy dwóch litrach wywaru zalewam grzyby litrem wywaru) i moczymy około 2 godzin.
  5.  Następnie gotujemy grzybki do miękkości.
  6. Ugotowane grzyby wyciągamy łyżką cedzakową i jeśli trzeba to kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je wraz z pokrojoną cebulą na maśle. Całość oprószamy mąką i lekko zarumieniamy. 
  7. Do wywaru w którym moczyły się i gotowały grzyby dodajemy pozostały wywar, który nam pozostał. Następnie wrzucamy do niego zarumienione grzyby i cebulę. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez co najmniej  15 minut.
  8. Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i podajemy z makaronem u mnie świderki.



Uwielbiam ją! Smacznego!






1 komentarz:

  1. Zupa musi być pyszna! zrobiona na prawdziwym, domowym bulionie super:)

    OdpowiedzUsuń