Uwielbiam i mogę jeść codziennie. Podana przeze mnie wersja będzie jeszcze nie "stricte" wigilijna ponieważ zostanie przygotowana na mięsie. Gdy przygotowujemy ją na wigilie zupę robimy tylko i wyłącznie na przygotowanym wcześniej wywarze warzywnym.
A że do świąt jeszcze trochę zostało zaprezentuję wersje na wywarze mięsnym.
Składniki:
1. na wywar:
- 80 dag mięsa i kości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- jedna cebula
- kawałek pora
- 2-3 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kawałek kapusty włoskiej
- 50- 80 gram grzybów suszonych ( najlepsze są prawdziwki)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- śmietana do zup
- łyżka mąki pszennej
- koperek
- sól pieprz, ewentualnie przyprawa do zup.
- Kości i mięso myjemy, jeśli kawałki są zbyt duże to je rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą dodajemy przyprawy i gotujemy co najmniej 2 godziny.
- Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa na koniec jeśli chcemy solimy.
- Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Można z nich zrobić albo potrawkę albo sałatkę. Tak przygotowany wywar jest dobrą bazą pod każdą zupę.
- Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywar( u mnie przy dwóch litrach wywaru zalewam grzyby litrem wywaru) i moczymy około 2 godzin.
- Następnie gotujemy grzybki do miękkości.
- Ugotowane grzyby wyciągamy łyżką cedzakową i jeśli trzeba to kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je wraz z pokrojoną cebulą na maśle. Całość oprószamy mąką i lekko zarumieniamy.
- Do wywaru w którym moczyły się i gotowały grzyby dodajemy pozostały wywar, który nam pozostał. Następnie wrzucamy do niego zarumienione grzyby i cebulę. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez co najmniej 15 minut.
- Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i podajemy z makaronem u mnie świderki.
Uwielbiam ją! Smacznego!

Zupa musi być pyszna! zrobiona na prawdziwym, domowym bulionie super:)
OdpowiedzUsuń