piątek, 6 kwietnia 2012

Jaja faszerowane

 Na Wielkanocnym stole jajka muszę być.  Dziś jajka będą na twardo, ale nie w klasycznym wydaniu gdzie przepoławiamy je na pół i dekorujemy majonezem.  Jajka podamy skorupkach- cieszą oko i podniebienie.
Przepis został zaczerpnięty od Macieja Kuronia. Polecam go także poza okresem świątecznym.




 Składniki:  
  • 10 jaj ( polecam jajka kategorii A-moje są od zaprzyjaźnionej Pani, która ma swoje kury)
  • 4 łyżki śmietany
  • bułka tarta
  •  szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy  na twardo i czekamy aż ostygną. Następnie bierzemy ostry nóż i przekrajmy jajka wzdłuż     ( na dwie połówki) tak by nie połamać skorupek. Następnie delikatnie wyciągamy jajko ze skorupki i przekładamy je do innej miski.


 Po wyciągnięciu jajek ze skorupek siekamy je drobno i wsypujemy do miseczki. Dodajemy do nich 4 łyżki śmietany oraz  po 2 lub 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki.( ja dodałam po 3)Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Następnie farsz wkładamy do skorupek, wyrównujemy i oprószamy bułką tartą.

 





2 komentarze:

  1. A jak tak przygotowane jajka chwilkę podsmażysz na patelni, bo wyjdą jajka faszerowane na ciepło - też pyszne:)
    Zdrowych, wesołych, smakowitych i wypoczynkowych Świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń