Przepis został zaczerpnięty od Macieja Kuronia. Polecam go także poza okresem świątecznym.
Składniki:
- 10 jaj ( polecam jajka kategorii A-moje są od zaprzyjaźnionej Pani, która ma swoje kury)
- 4 łyżki śmietany
- bułka tarta
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo i czekamy aż ostygną. Następnie bierzemy ostry nóż i przekrajmy jajka wzdłuż ( na dwie połówki) tak by nie połamać skorupek. Następnie delikatnie wyciągamy jajko ze skorupki i przekładamy je do innej miski.
Po wyciągnięciu jajek ze skorupek siekamy je drobno i wsypujemy do miseczki. Dodajemy do nich 4 łyżki śmietany oraz po 2 lub 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki.( ja dodałam po 3)Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Następnie farsz wkładamy do skorupek, wyrównujemy i oprószamy bułką tartą.
A jak tak przygotowane jajka chwilkę podsmażysz na patelni, bo wyjdą jajka faszerowane na ciepło - też pyszne:)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych, smakowitych i wypoczynkowych Świąt Ci życzę:)
Dziękuje
Usuń