Sięgnęłam zatem do mojego źródła czyli strony poświęconej witaminom- polecam. Okazało się, że agrest nie tylko jest mało kaloryczny, ale posiada także dużą ilość witamin Agrest jest bogaty w witaminę A, B i C, posiada także duże ilości magnezu oraz wapnia, a także błonnik, żelazo, fosfor potas i sód. Jest zatem lepszy od niejednej multiwitaminy.
W tym roku po małym obżarstwie agrestowym został pełen niedosyt......dlatego agrest zamknęłam w słoiku.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- ok 500 gram cukru ( sypałam szklankami- wyszły prawie dwie i trochę dlatego napisałam 400- wszystko zależy od waszego smaku)
- sok z polówki cytryny
- Owoce myjemy, odkrajmy szypułki.
- Agrest wkładamy do garnka i zalewamy go wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
- Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy agrest na dużym ogniu do max. 3 minut.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy agrest dopóki nie zmięknie ( 15-20 minut)
- Potem dodajemy cukier i sok z cytryny ,całość gotujemy jeszcze raz ok 10 minut.
- Zdejmujemy dżem z ognia i sprawdzamy czy zgęstniał, jeśli uznamy, że dżem nie ma takiej konsystencji jakiej oczekujemy to gotujemy go jeszcze przez kilka minut. Kosystencje dżemu njalepiej sprawdzić poprzez próbę " talerza". Z zamrażalnika wyjmujemy talerz i kładziemy na niego łyżeczkę dźemu- jeśli jest płynny gotujemy go jeszcze parę minut.
- Gdy dżem jest gotowy przelewamy go do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki odstawić do góry dnem
Spoko ;) tato przywiózł nam 5kg ogórków, czas się z nimi ostatecznie rozprawić! :D
OdpowiedzUsuńna kilogram agrestu ile wody wlałaś?
OdpowiedzUsuń