Składniki:
- 2 duże jogurty naturalne
- 200 gr śmietany 18%
- 2 spore ogórki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól, pieprz
- 4 jajka
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, Następnie myjemy pęczek koperku, natki pietruszki i szczypiorku myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, na koniec wszystko drobno siekamy.
Jogurt naturalny przelewamy do dużego naczynia i łączymy go z 200 gramami śmietany. Całość mieszamy tak by powstała jednolita konsystencja. Do zawartości naczynia wsypujemy pokrojone wcześniej ogórki oraz drobno posiekane pęczki koperku, szczypiorku i pietruszki.
Następnie obieramy czosnek i przecieramy go przez praskę. Później dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
Chłodnik doprawiamy do smaku 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, a anstępnie wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka ostudzam , obieramy ze skorupek i kroimy je na ćwiartki. Gotowy chłodnik przelać do miseczek i podawać z ugotowanymi jajkami.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz