sobota, 11 stycznia 2014

zupa porowa z grzybami

Kocham zupy, uwielbiam, dlatego po raz kolejny wrzucam przepis na nową zupę :)

Dziś zupa z pora - bo trochę zieleni przyda się w szare dni .



Składniki:
  • 3 pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka pieczarek
  • masło
  • sól i pieprz do smaku 
 Sposób przygotowania:
  1. Pora oczyścić, białe części kroimy na talarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podduszamy je.
  2. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Całość zalewamy bulionem  i gotujemy około 15- 20 minut. Gdy warzywa są miękkie to miksujemy je na krem. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  4. Pieczarki kroimy na plastry i podsmazamy na maśle wraz z kawałkami zielonej części pora.
  5. Pieczarki i zeilone częsci pora wrzucamy do zupy.
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz