poniedziałek, 23 grudnia 2013

śledzie w oleju

Zbliżają się Święta i pora na tradycyjne świąteczne potrawy.  Zaczynam w tym roku od śledzi i ja co roku w kuchni towarzyszy mi trójkowy karpik- wprowadza mnie jak co roku w świąteczny nastrój.

Może i wy się zarazicie tegorocznym karpikiem!




Czas Świąt może być cudowny!



A teraz do dzieła. !

Składniki:
  • filety śledziowe matias ( 6 sztuk, ok 0,5 kg)
  • 3 cebule
  • cytryna
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  1. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę- by nie były zbyt intensywne w smaku.
  2. Cebulę  kroimy drobno i wrzucamy na dno słoika ( naczynia w którym będą śledzie) Na warstwę cebuli kładziemy listek laurowy ziele angielskie oraz parę ziarenek pieprzu.
  3. Śledzie kroimy na kawałki i skraplany sokiem z cytryny i kładziemy na warstwę cebuli.
  4. Następnie kładziemy kolejną warstwę przypraw i cebuli na nią śledzie i tak do wykończenia wszystkich składników. Pamiętając, że ostatnią wierzchnią warstwą powinna stanowić cebula.
  5. Na koniec całość zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na noc.
 

     

    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz