Dziś zupa z pora - bo trochę zieleni przyda się w szare dni .
Składniki:
- 3 pory
- 4 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka pieczarek
- masło
- sól i pieprz do smaku
- Pora oczyścić, białe części kroimy na talarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podduszamy je.
- Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15- 20 minut. Gdy warzywa są miękkie to miksujemy je na krem. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Pieczarki kroimy na plastry i podsmazamy na maśle wraz z kawałkami zielonej części pora.
- Pieczarki i zeilone częsci pora wrzucamy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz