Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego ( wieprzowina)
- 2 średnie cebule
- bułka tarta
- 1 jajko
- oliwa
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka - płaska chili
- słoik koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu ( u mnie warzywny)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
- Cebulę kroimy drobno, następnie wrzucamy na patelnie i czekamy aż się zeszkli. Wówczas dorzucamy ją do miski z mięsem mielonym
- Do miseczki z mięsem i cebulą dorzucamy jajko, 3 łyżki bułki tartej, paprykę słodką, natkę pietruszki chili oraz sól.
Całość mieszamy - Z tak przygotowanej masy wyrabiamy kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy je odrobine.
- W tym samym czasie zagotowujemy bulion i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Do sosu dodajemy przygotowane wcześniej klopsiki i całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.
- Jeśli istnieje taka konieczność całość jeszcze doprawiamy.
Klopsiki świetnie smakują z kasza. Podwalam je posypane jeszcze dodatkowo pietruszką.
smacznego
mmmm pyszne
OdpowiedzUsuń