Dziś nasz piątkowy obiad- czyli ryż na słodko z jabłkami- klasyk, który w domu rodzinka robiła.
Składniki:
- ryż ( 2 torebki)
- 2- 3 jabłka
- mleko
- cynamon
- cukier kryształ
- masło
- Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem odrobinkę osolonej.
- Jabłka umyć obrać i wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać je cynamonem oraz cukrem wedle naszego uznania.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie na spód kładziemy ryż następnie jabłka (ewentualnie jeszcze je doprawiamy cynamonem i cukrem)
- Wierzch posypujemy odrobinę cynamonem i kładziemy strzępki masła. Całość zapiekamy w piekarniu nagrzanym do 180 C przez 30 minut.
i gotowe :)
To był jeden z moich ulubionych słodkich obiadów w dzieciństwie :) Przepyszny!
OdpowiedzUsuńwspomnienie dziecinstwa:)
OdpowiedzUsuńzawsze uwielbiałam taki ryż :)
OdpowiedzUsuńdokładnie prawdziwa klasyka, chyba wszyscy to kiedyś jedli :)
OdpowiedzUsuń