Powinnam zrobić tort i ustawić świeczki, albo przygotować wyszukaną potrawę, która wszystkich zachwyci a ja robię kotlet z piersi z kurczaka w ulubionej panierce.
Można powiedzieć, że się nie postarałam, ba powiem więcej nie spowoduje to wzrostu oglądalności bloga.
Wiem, że na czasie jest przyrządzić jest coś wyszukanego, a ja jak zwykle na przekór wszystkim, ot to moja natura buntowniczki robię kotleta.
Podsumowując mam nadzieje, że wytrwam w swoim postanowieniu i uda mi się dalej prowadzić bloga w lepszy lub gorszy sposób.
Nadeszła zatem pora na zwyczajnego kotleta w chrupkiej panierce
Składniki:
- piersi z kurczaka ( u mnie jedna podwójna)
- jajka
- mąka
- 1 ząbek czosnku
- płatki kukurydziane
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukujemy dokładnie pod zimną wodą. Następnie procujemy je na mniejsze kawałki i rozbijamy. Poporcjowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.
- Następnie przygotowujemy panierkę: w jednym naczyniu znajduje się mąka, w drugim roztrzepane jajka( u mnie dwa) z ząbkiem czosnku, a w trzecim płatki kukurydziane , które rozgniatamy.
- Mięso obtaczamy po kolei w mące, jajkach i płatkach kukurydzianych.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i gotowe.
zwyczajny kotlet czy też nie, na pewno pyszny ;)
OdpowiedzUsuń