Potrawa jest super prosta i bardzo smaczna- dlatego powinna zachęcić wszystkich do tego by stać się ryborzercą.
Podstawę do mojego przepisu był przepis znaleziony na innym blogu dokładnie tutaj, jednak zrobiłam go po swojemu i wszyło naprawdę świetnie.
Zatem ryba- po raz pierwszy! ( posiłek jak najbardziej spodobał się drugiej polówce)
Składniki:
- 2 pstrągi z główkami ( po jednym na osobę)
- masło
- cytryna
- 2-4 ząbków czosnku ( zależy od wielkości czosnku oraz od tego w jakich ilościach go lubimy)
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pstrąga myjemy, osuszamy następnie rybę nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na ok godzinę do lodówki.
- Koperek myjemy i osuszamy.
- Przygotowujemy masło czosnkowe- z połowy kostki masła. Do miękkiego masła dodajemy 2 ząbki czosnku, trochę koperki i przyprawiamy solą całość mieszamy.
- Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do brzuszków wkładamy :koperek, ok łyżki masła czosnkowego, pół ząbka czosnku i skrapiamy to wszystko sokiem z cytryny.
- Rybę wkładamy do foli aluminiowej ( folię można posmarować oliwa od strony wewnętrznej) Folię powinno się zwinąć w kształt łódki, tak by góra pozostała odsłonięta. Mniej więcej tak jak to wygląda na zdjęciu poniżej. Wierz ryby skrapiamy sokiem z cytryny oraz kładziemy na niego odrobinę masła czosnkowego
- Ryby pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez 25 minut.
Podsumowując pyszna rybna klasyka. Dla tak zabieganej osoby jak ja danie idealne. Na długie kucharzenie mam czas tylko w niektóre weekendy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz