Składniki:
- 2 cukinie
- 30 dag mięsa mielonego
- ryż ( jeden woreczek)
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- szklanka bulionu (dowolny)
- ser zółty
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek- co wam w duszy gra :)
Zaczniemy od przygotowania farszu. Ryż gotujemy osolonej wodzie i odcedzamy. Na oleju smażymy posiekaną cebule i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor. Całość podsmażamy. Następnie przekładamy do miski. Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone i delikatnie je podsmażamy. W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się surowe mięso mielone- jak kto lubi. Podsmażone mięso i ugotowany wcześniej ryż dodajemy do miski z farszem i czekamy aż ostygnie.
W tym czasie przygotowujemy cukinię. Myjemy ją przekrajmy na połowę i wydrążamy.
Do ostudzonego farszu dodajemy jedno jajko, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Na wydrążoną cukinię nakładamy farsz. Wierzch farszu polewamy delikatnie bulionem. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałość bulionu można też wlać do naczynia. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C n 40 minut. Na samym końcu cukinie posypujemy startym na tarce serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz