czwartek, 24 maja 2012

Cukinia nadziewana

Dlaczego to było na obiad- bo tak! Czemu nadziałam cukinie- bo lubię! Tym razem podam tylko przepis. Krótko, zwięźle i na temat. Wzorowałam się na przepisie zaczerpniętym ze strony pana Macieja Kuronia

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 30 dag mięsa mielonego
  • ryż ( jeden woreczek)
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu  (dowolny)
  • ser zółty
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek- co wam w duszy gra :)
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od przygotowania farszu. Ryż gotujemy osolonej wodzie i odcedzamy. Na oleju smażymy posiekaną cebule i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor. Całość podsmażamy. Następnie  przekładamy do miski. Następnie na  rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone i delikatnie je podsmażamy. W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się surowe mięso mielone- jak kto lubi. Podsmażone mięso  i ugotowany wcześniej ryż dodajemy do miski z farszem i czekamy aż ostygnie.
W tym czasie przygotowujemy cukinię. Myjemy ją przekrajmy na połowę i wydrążamy. 

Do ostudzonego farszu dodajemy jedno jajko, doprawiamy przyprawami i mieszamy.  Na wydrążoną cukinię nakładamy farsz. Wierzch farszu polewamy delikatnie bulionem. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałość bulionu można też wlać do naczynia. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C n 40 minut. Na samym końcu cukinie posypujemy startym na tarce serem żółtym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz