Składniki na wywar mięsny:
- 2 litry wody
- 80 gram mięsa i kości ( np udko z kurczaka)
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego
- por
Składniki na zupę pomidorową:
- 2 słoiki koncentratu
- śmietana do zup
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Do zimnej wody wkładamy kości i mięso oraz przyprawy i gotujemy do miękkości- ok 2 godzin. Im dłużej tym lepiej. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy warzywa oczyszczone i pokrojone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Następnie z wywaru wyciągamy mięso i warzywa do osobnego naczynia-można później z nich przygotować np potrawkę. Do garnka z wywarem dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli zupa jest według was za rzadka, lub lubicie gęstsza to dodajcie łyżkę mąki( ja lubię dlatego jest w przepisie)
Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i ozdabiamy natką pietruszki. "Pomidorówkę" podajemy z makaronem, lub ryżem, ale tak naprawdę dobrze smakuje także sama.
Jak już mówiłam, bardzo lubię pomidory, dlatego w mojej zupie zazwyczaj dodaje więcej koncentratu niż w przepisie- ale to takie moja mała fanaberia.
Jeśli chcemy by zupa była bardziej dietetyczna- wywar robimy z samych warzyw i nie dodajemy śmietany, lub dajemy śmietanę niskoprocentową
identycznie. Ja najpierw gotuję rosołek na 2 dni,potem zamieniam rosołek w pomidorową wrzucając koncentrat pomidorowy. Pomidorowa zawsze na mięsie!! tak!!
OdpowiedzUsuń