Przyznaje, że klupiłam tyle jabłek, że nie byłam w stanie ich przejeść, po robiłam babeczki, ciacha no i po raz pierwszy domowy mus jabłkowy. Bedą zatem następne ciasta i naleśniki.
Mus jest bardzo prosty w wykonaniu. :)
Składniki:
- jabłka- 2 kg
- sok z cytryny- do skropienia
- cynamon- do samaku
- cukier waniliowy- 2 łyżeczki- opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki ( lub kostkę). Jabłka delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny by nie zciemniały.
- Do garnka wlewam wodę i wrzucam jabłka. Całość gotuję dopóki jabłka nie będą miękki i rozdrobnią się na mus. Wówczas dodaję cynamon i ewentualnie odrobinę cukru waniliowego. Całość duszę dalej na małym ogniu- w zasadzie do całkowitego wyparowania wody, którą wlałam. Co jakiś czas mieszam mus
- Do wyparzonych wcześniej słoików przelewam mus. Zakręcam je i ustawiam do góry dnem by się zawekowały.
cudny mus! a ja właśnie przerobiłam 10 kg dyni w bardzo podobny sposób :)
OdpowiedzUsuń