czwartek, 29 stycznia 2015

zielone smoothie

Witaminy to podstawa zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, kiedy mniej jest dostępnych świeżych warzyw i jest o zwyczajnie trudniej. Pomidory kupowane zimą tracą smak, i żeby tylko one! Cóż pozostają nam mrożonki i te warzywa i owoce, do których mamy dostęp cały rok.

Dlatego dziś same witaminy- zielony koktajl. Powstał w zasadzie z tego co miałam w domu. A że dopadła mnie choroba to tym bardziej liczę, że pomorze mi pokonać wirusy!






Składniki:

  • gruszka
  • kiwi
  • cytryna
  • woda
  • jabłko

Sposób wykonania:

  1. Owoce myjemy, obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy. Pokrojone owoce wrzucamy do pojemnika.
  2. Cytrynę przecinamy na pół i wyciskamy z niej sok. Całość  blendujemy.
  3. Na koniec dodajemy wodę- tutaj każdy według gustu. Zależy na jakiej konsystencji nam zależy. Całość ponownie blendujemy.


Szybko, prosto i smacznie!

Niskokaloryczny styczeń

niedziela, 11 stycznia 2015

placuszki bananowe

Nowy rok nowe postanowienia...oby udało się ich dotrzymać a jest ich sporo :)

Moim postanowieniem noworocznym to ograniczenie kupnych słodyczy- owszem słodycze uwielbiam, ale będę jeść tylko wykonane przez siebie, znajomych itp. Drugie bardzo ważne postanowienie to dobre śniadanie do pracy...czesto brałam za mało albo zapominałam i kończyło się to grupowym zamawianiem zapiekanek- koniec z tym. Zwłaszcza jeśli chce się poprawić sportowo- maratonowo:)





Tak więc dziś placuszki bananowe banalnie proste i pyszne!


Składniki:
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • olej, oliwa lub masło do smażenia
  • cynamon
Sposób przygotowania:
  1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na jednolitą mase
  2. Dodajemy jajka oraz cynamon. Całość łączymy w jednolitą masę
  3. Placuszki smażymy na patelni ( po usmażeniu kłądziemy na talerz na którym leży ręcznik papierowy, co pozwoli na wchłonięcie się tłuszczu)
Zarówno na ciepło jak i na zimno są bardzo dobre :)


Niskokaloryczny styczeń

sobota, 3 stycznia 2015

rolada szpinakowa z łososiem

Święta minęły, sylwester minął, ale dodaje jeszcze zaległego posta dotyczącego przekąsek sylwestrowych- dlaczego bo jest łatwy i naprawdę bardzo dobry, a karnawał trwa :)


Składniki:
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka/ albo 4 mniejsze
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 250 gram wędzonego łososia
  • 2 lub 3 opakowania serków chrzanowych. (albo śmietankowe, które mieszamy z chrzanem)
 Sposób przygotowania:


  1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z wody. Można chwilę podgrzać, żeby odparowała woda. Łączymy go z żółtkami z jaj, solą, wyciśniętym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki, do smaku). Następnie szpinak wystudzamy
  2.  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy wolno do wystudzonego szpinaku, delikatnie mieszając. 
  3.  Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową tak, by uformować kwadrat lub prostokąt  Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
  4.  Gdy ciasto szpinakowe  wystygnie przekładamy je  na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem  na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny (jak nie ma czasu to po prostu mocniej ściskam, wrzucamy na 5 minut do zamrażarki ) Przed podaniem kroimy w plastry.







Przekąski Sylwestrowe