poniedziałek, 15 grudnia 2014

pierogi ruskie

Pierogi uwielbiam nie ma znaczenia czy są na słodko, słono, gotowane, podsmażane czy zapiekane.
Niestety są co wszyscy wiedzą bardzo pracochłonne, a jak już człowiek się za nie zabierze to robi spore ilości i mrozi.
Wiadomo, że domowe są sto razy lepsze od tych kupnych, a przyznam się szczerze, że też w mało której jadłodajni znajdziemy naprawdę dobre ruskie.




Po raz pierwszy w tym roku poczułam, że Święta są blisko i włączył mi się " tryb świąteczny"

Tak więc dziś ruskie na obiad i na święta do mrożenia:

Składniki:

Ciasto:
  •  2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 1 łyżki oliwy
  • szczypta soli
 Farsz:
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag serka twarogowego
  • 2 cebule
  • szczypta ziół majeranek i oregano
  • sól i pieprz
 Sposób przygotowania:
  1. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut
  2. Odcedzamy je i odstawiamy by lekko ostygły
  3. Na rozgrzanym maśle smażymy cebule, delikatnie ją solimy i dodajemy ziół. Całość przekładamy do garnka z ziemniakami
  4. Na koniec dodajemy twaróg. Gdy mamy wszystkie składniki to ubijamy ziemniaki tłuczkiem i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wszystko to robimy póki ziemniaki są jeszcze ciepłe, ponieważ wtedy mamy gwarancję, że powstanie jednolita masa.
  5. Po ukończeniu farszu zaczynamy przygotowywać ciasto. Przesianą mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną oliwy z oliwek. Dzięki oliwie ciasto będzie bardziej elastyczne.Całość mieszamy
  6. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i a następnie rozwałkowujemy je posypując wałek mąką.. Musimy przy tym uważać by ciasto nie przylepiało się do blatu czy też do  stolnicy.
  7. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki i nakładamy na nie farsz zalepiając brzegi ciasta na których jest mniej mąki
  8. Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy do ich wypłynięcia.


    smacznego!

    Wigilia 2014

    Pierogi wigilijne