niedziela, 19 października 2014

mus jabłkowy

Akcja # jedzjabłka#  in progress....

Przyznaje, że klupiłam tyle jabłek, że nie byłam w stanie ich przejeść, po robiłam babeczki, ciacha no i po raz pierwszy domowy mus jabłkowy. Bedą zatem następne ciasta i naleśniki.

Mus jest bardzo prosty w wykonaniu. :)

Składniki:
  •  jabłka- 2 kg
  • sok z cytryny- do skropienia
  • cynamon- do samaku
  • cukier waniliowy- 2 łyżeczki- opcjonalnie



 

Sposób przygotowania:
  1. Jabłka myjemy obieramy ze skórki,  usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki ( lub kostkę). Jabłka delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny by nie zciemniały.
  2.  Do garnka wlewam wodę i wrzucam jabłka.  Całość gotuję dopóki jabłka nie będą miękki i rozdrobnią się na mus. Wówczas dodaję cynamon i ewentualnie odrobinę cukru waniliowego. Całość duszę dalej na małym ogniu- w zasadzie do całkowitego wyparowania wody, którą wlałam. Co jakiś czas mieszam mus
  3. Do wyparzonych wcześniej słoików przelewam mus. Zakręcam je i ustawiam do góry dnem by się zawekowały.
 smacznego!