sobota, 14 czerwca 2014

szparagi z masłem i bułką tartą!

Sezon szparagowy w pełni tak więc szparagi pojawiają się i w mojej kuchni.
Dziś szparagi podane klasycznie jako dodatek do piątkowego obiadu - czyli z bułką tartą  do tego ziemniaki i jajko sadzone. Kocham lato i letnie warzywa i owoce!!


Dziś w roli głównej szparagi białe :)

Składniki:

  • 500 gram białych szparagów
  • cukier
  • sól
  • masło 
  • bułka tarta





Sposób przygotowania:

  1. Szparagi myjemy następnie obieramy i odłamujemy zdrewniałe końcówki
  2. Szparagi związujemy nitką i gotujemy w wodzie lekko osolonej i słodzonej przez około 15- 20 minut
  3. W przed wyciągnięciem ich z garnka przygotowujemy zasmażkę - na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą.
  4. Szparagi wyciagamy z garnka łyżką cedzakową i polewamy zarumienioną bułką tartą

smacznego!


Wegetariański obiad III