sobota, 22 czerwca 2013

Knedle z truskawkami

I się zaczęło truskawkowe szaleństwo! Cieszmy się póki są. Na śniadaniu pojawiły się w owsiance, w ciągu dnia je tak o sobie podjadałam, a na obiad knedle z truskawkami :)


Ku mojemu zaskoczeniu obiad zrobił się zaskakująco szybko.

Składniki:
  • 200 gr białego sera ( u mnie półtłusty)
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • ok 500 gram truskawek
  • śmietana 
  • cukier
  • sól
Sposób przygotowania:



  1. Ser rozgniatamy w misce. Dodajemy do niego mąkę, mleko i żółtko.
  2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i kroimy na kwadraty.
  3. Truskawki myjemy osuszamy i zwijamy w ciasto. Formujemy z nich knedle
  4. Lekko osoloną wodę zagotowujemy w garnku. Do gotującej się wody wrzucamy knedle i gotujemy je dopóki nie wypłyną. ( ok 4 minuty)
  5. Podajemy ze śmietaną i cukrem.







Truskawkowy zawrót głowy 2013