środa, 22 maja 2013

placuszki z cukinią

Dziś banalnie i szybko- można nawet rzecz klasyka studencka w naszym wykonaniu. Na studiach się to jadło i od czasu do czasu wracam do tego :)



Składniki:
  • 1 cukinia 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  •  4 łyżeczki tymianku 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz
 składniki na sos jeśli macie ochotę:
  • jogurt naturalny (mały)
  • łyżeczka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina bazyli
 Sposób przygotowania:



  1.   Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy.
  2.  Następnie musimy umyć i zetrzeć cukinię, którą dodajemy  do miski z ciastem. 
  3. Całość doprawiamy tymiankiem, papryką oraz  solą i pieprzem. Całość ponownie mieszamy.
  4.  Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy z obu stron po ok. 3-4 min., aż do zarumienienia.
  5. Sos przygotowujemy także błyskawicznie: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Smacznego!




 


niedziela, 12 maja 2013

sałatka pomidorowa z makaronem

Wiosna długo nie mogła się przebić a ja byłam w ciągłych rozjazdach. Ale wreszcie wróciłam. Dziś sałatkowe szaleństwo czas zacząć. Z tą sałatką wiosną zawsze pojawiam się w pracy.



Składniki:
  • 500 gram pomidorów czereśniowych
  • 1/2 czerwonej papryki chili
  • 500 gram makaronu świderki
  • 150 gram sera żółtego ( ementalera)
  • pęczek młodej rukoli
  • 2 gałązki bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz
 Sposób przygotowania:

  1. Pomidory kroimy na ćwiartki i wrzucamy do salaterki dodajemy pokrojoną papryczkę chili oraz porwane liście bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy oliwę.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wody al dente, Odsączamy go i następnie ostudzamy pod zimną wodą i jeszcze raz odsączamy.
  3. Makaron przekładamy do salaterki i całość mieszamy. Następnie dodajemy rukolę oraz ser zółty pokrojony w drobne plasterki. Całość jeszcze raz mieszamy.