wtorek, 18 września 2012

Ciasto ze śliwkami

Od dzieciństwa je uwielbiam, zajadam się wszelkimi ciachami ze śliwkami.
To zostało wykonane dla Taty- bo on też lubi, więc na urodziny wtrafiłam się idealnie.

Przepis został podpatrzony na blogu wypieki z pasją. Ja wprowadziłam drobniutkie tylko zmiany. Czemu skorzystałam z tego przepisu bo nie miałam miksera, a przepisy, którymi ja dysponowałam wymagały jego posiadanie. Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie musiałam sobie radzić bez niego.
Można- można!!!!

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  500 gram śliwek
  • cynamon
Sposób przygotowania:


  1. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy jajka, szklankę mleka, cukier,  oliwę i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki mieszamy łyżką ( u mnie drewniana) aż do połączenia się wszystkich składników.  Mieszamy ciasto tak by nie miało grudek.
  2. Śliwki myjemy,przepoławiamy i wyciągamy z nich pestki.
  3.  Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha ( 20 na 30 cm)
  4. Na wierzch ciasta kładziemy śliwki w taki sposób by rozcięta stroną do góry ( skórki do dołu)
  5. Cynamonem pomieszanym z  cukrem posypujemy śliwki z wierzchu. 
  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 50 minut.

Po przestudzeniu ciasto można posypać dodatkowo cukrem pudrem.






Smacznego!






poniedziałek, 10 września 2012

jajecznica z kurkami

Nie znam osoby, która kurek by nie jadał i mówiła, że ich nie lubi.  Są pyszne.  A jajecznica z kurkami to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Idealna na niedzielne śniadania, gdy można pozwolić sobie na poranne lenistwo i dłużej posiedzieć przy stole.

Składniki: (dla dwóch osób)

  •  kurki - mieściły się opakowaniu po margarynie
  • cebulka
  • masełko\
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotowania zaczynamy od czyszczenia kurek. Jeśli chodzi o czyszczenie kurek to słyszałam na ten temat wiele rad, wiele się też naczytałam. Do jajecznicy przetestowałam nowy sposób podpowiedziany mi przez koleżankę. Do miski wsypujemy grzyby i posypujemy je zwykła mąka, następnie zalewamy je zimną wodą. Całość mieszamy najlepiej ręką ok minuty.  Następnie czynność powtarzamy. Później opłukujemy grzybki i zostawiamy na sitku do obeschnięcia. Przed smażeniem  przeglądamy jeszcze nasze kurki czy nie widać  zabrudzeń, jak są to doczyszczamy i wrzucamy je na patelnie.
  • Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy pokrojoną cebulkę aż się zeszkli.
  • Następnie na patelnie wrzucamy kurki i smażymy je ok 5 minut. Ja posypuję je wtedy też odrobina pieprzu
  • Jajka wbijamy do kubeczka, lub szklanki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jajka przelewamy na patelnię, gdy białka się zetną mieszamy całości ....i jajecznica gotowa.