środa, 18 lipca 2012

Dżem agrestowy

Mam wrażenie, że agrest poszedł w zapomnienie!  Nie wiem dlaczego w dzieciństwie objadłam agrestowe krzaczki, w ogródku rodziców.


Sięgnęłam zatem do mojego źródła czyli strony poświęconej witaminom- polecam. Okazało się, że agrest nie tylko jest mało kaloryczny, ale posiada także dużą ilość witamin Agrest jest bogaty w witaminę A, B i C, posiada także duże ilości magnezu oraz wapnia, a także błonnik, żelazo, fosfor potas i sód. Jest zatem lepszy od niejednej multiwitaminy.
W tym roku po małym obżarstwie agrestowym został pełen niedosyt......dlatego agrest zamknęłam w słoiku.

Składniki:
  •  1 kg agrestu
  • ok 500 gram cukru ( sypałam szklankami- wyszły prawie dwie i trochę dlatego napisałam 400- wszystko zależy od waszego smaku) 
  • sok z polówki cytryny 
Sposób przygotowania:
  1. Owoce myjemy, odkrajmy szypułki.
  2. Agrest wkładamy do garnka  i zalewamy go wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy agrest na dużym ogniu do max. 3 minut.
  4. Zmniejszamy ogień i gotujemy agrest dopóki nie zmięknie ( 15-20 minut)
  5. Potem dodajemy cukier i sok z cytryny ,całość gotujemy jeszcze raz ok 10 minut.
  6. Zdejmujemy dżem z ognia i sprawdzamy czy zgęstniał, jeśli uznamy, że dżem nie ma takiej konsystencji jakiej oczekujemy to gotujemy go jeszcze przez kilka minut. Kosystencje dżemu njalepiej sprawdzić poprzez próbę " talerza".  Z zamrażalnika wyjmujemy talerz i kładziemy na niego łyżeczkę dźemu- jeśli jest płynny gotujemy go jeszcze parę minut.
  7. Gdy dżem jest gotowy przelewamy go do  umytych i wyparzonych słoików. Słoiki odstawić do góry dnem
Słoiki wyparzałam w piekarniku, a pokrywki pływały we wrzątku :) - skorzystałam w tej kwestii z pomocy tego bloga.

niedziela, 15 lipca 2012

Chłodnik Ogórkowy

Dawno mnie tu nie było i niestety nie jest to winą tego , że wyjechałam na wakacje. Dziś po raz kolejny prezentuję danie proste i szybkie. Zupa jest w sam raz na upalne popołudnie, których było już wiele i myślę, że jeszcze do nas powrócą. Przejdźmy jednak do przepisy

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 200 gr śmietany 18%
  • 2 spore ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
   Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, Następnie  myjemy pęczek koperku, natki pietruszki i szczypiorku myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, na koniec wszystko drobno siekamy. 
Jogurt naturalny przelewamy do dużego naczynia i łączymy go z 200 gramami śmietany. Całość mieszamy tak by powstała jednolita konsystencja. Do zawartości naczynia wsypujemy pokrojone wcześniej ogórki oraz drobno posiekane pęczki koperku, szczypiorku i pietruszki.
Następnie obieramy czosnek i przecieramy go przez praskę. Później dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.
Chłodnik doprawiamy do smaku  2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, a anstępnie wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka ostudzam , obieramy ze skorupek i kroimy je na ćwiartki. Gotowy chłodnik przelać do miseczek i podawać z ugotowanymi jajkami.



smacznego

wtorek, 3 lipca 2012

Sałatka caprese-czyli pomidory z mozzarellą

To chyba moja ulubiona letnia sałatka- prosta, szybka i smaczna. Zazwyczaj zajadam się nią w letnie wieczory, zaraz po bieganiu. Dla mnie jest zatem idealna, powiem nawet więcej kocham ją! Dziś  nie będę się dziś rozpisywać, ani tym bardziej rozgadywać. Przejdźmy zatem do czynu!

Składniki:
  • ser mozzarella
  • pomidor
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sol , pieprz
  •  ząbek czosnku ( bo lubię)
 Sposób przygotowania:
  1.  Pomidora myjemy i kroimy go w plastry. To samo robimy z mozzarellą (oczywiście chodzi o krojenie)
  2. Plastry pomidorów i mozzarelli układamy na dużym talerzu w taki sposób by plastry pomidorów zahaczały o plastry mozzarelli.
  3. Zrywamy listki bazylii i przekładamy nimi położone wcześniej plastry pomidorów i mozzarelli. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolor zielony, czerwony i biały.
  4. Sałatkę skrapiamy oliwą, wyciskamy ząbek czosnku oraz posypujemy solą i pieprzem do smaku.


Ta sałatka kojarzy mi się z latem i słońcem....a w zasadzie  są już wakacje :)