piątek, 30 marca 2012

Sałatka lunchowa

Pierwszy dzień wiosny był, święta się zbliżają, wszyscy robią domowe porządki, słońce świeci, na drzewach widać już pąki - tak zdecydowanie przyszła wiosna!
 Mój organizm zaczął pragnąc zieleniny.
yaaaaami!
Dziś zatem zielona sałatka lunchowa- banalna, ale jakże ciesząca moje podniebienie.

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 3 pomidory
  • cebula
  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • ząbek czosnku.
  • oliwa , sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
Sposób przygotowania: 

Sałatę i rukolę myjemy , odsączamy z wody i suszymy. Liście sałaty i rukoli rwiemy na kawałki. Kromki najlepiej z lekko czerstwego chleba jeśli taki wam został pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone kromki/ skibki i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy do zarumienienia.  Grzanki przekładamy do osobnego naczynia obłożonego ręcznikiem papierowym- będą mnie tłuste. Pomidory i cebulkę kroimy drobno i dodajemy do sałaty i rukoli.  Odrobinę oliwy wlewamy do szklanki dodajemy sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki i bazylii. Następnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Całość mieszamy. Na wierz sałatki kładziemy przygotowane wcześniej grzanki

poniedziałek, 26 marca 2012

Racuchy z jabłkami

Racuszki i wszelkie  placki na słodko kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, ukochaną babunią i smakowitymi zapachami. Przywołują niezapomniane wspomnienia dzieciństwa, a dodatkowo są bardzo proste do przygotowania.
Od wyjazdu na narty chodziły za mną słodkie obiady, a to mi się rzadko zdarza padło na racuchy. Przepis na racuchów wzorowałam na przepisie znajdującym się na stronie zwegowani.

Składniki:
  • jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  •  1/4 szklanki cukru
  • cynamon
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleka. Całość dokładnie mieszamy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy cynamonem. Jabłka dodajemy do pozostałych składników i mieszamy jeszcze przez krótką chwilę.

Na patelni rozgrzewamy olej i na patelni smażymy dwa, ewentualnie trzy placki na raz. Przed jedzeniem można je odsączyć z namiaru tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Podajemy je posypane cukrem pudrem.  








niedziela, 18 marca 2012

Serowa Zupa

I tak jakoś wyszło, że po raz kolejny miałam ochotę na zupę i żadna siła ludzka i nadludzka nie była w stanie mnie powstrzymać od jej przygotowania.  Moje praktyczne podejście do życia skutkowało, tym,. że zupę zrobiłam na cały tydzień rzecz jasna. I będę tym razem nie skromna- zupa wyszła mi przepyszna i do końca tygodnia mi oraz jemu  się nie znudziła.




Składniki:
  • 2 litry wody
  • 80 dag mięsa z kością ( u mnie to były skrzydełka)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2-3 liście laurowe, sól, pieprz
  • 4 serki topione ( 100 g)
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do zup ( np maggi), sól i pieprz
  • ewentualnie łyżka mąki.
Sposób przygotowania:

Najpierw jak to przystało na prawdziwą zupę sporządzamy wywar mięsny. Do 2 litrów wody wrzucamy mięso i przyprawy . Całość gotujemy ok, 2 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone warzywa i gotujemy wywar jeszcze 30 minut. Po zakończeniu gotowania warzywa i mięso wyciągamy z naszej "bazy".
Wędlinę kroimy na drobne plasterki i razem z pokrojoną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem podsmażamy na maśle. Podsmażoną cebulę i szynkę zalewamy bulionem. Do wywaru dodajemy serki topione. Gotujemy całość dopóki się nie rozpuszczą w zupie. Przyprawiamy przyprawą do zup. Na końcu przygotowujemy grzanki. Zupę podajemy z grzankami.

Smacznego!




wtorek, 13 marca 2012

pałki kurczaka

Dostałam wspaniałe przyprawy prosto z arabskiego suku i musiałam je użyć pierwsze co mi przyszło do głowy to kurczak- tym bardziej, że jednak z moich mieszanek była przeznaczona specjalnie do drobiu. Przyprawy przywiózł mi kolega z wycieczki i wydawało by się, że są dobrze zabezpieczone, ba dodatkowo schowałam je jeszcze do biura i tak to nic nie dało cały nasz pokój pachniała tymi przyprawami. Nic dziwnego, że w pracy zamiast pracować myślałam  cały dzień o obiedzie. Ponadto taki obiad wydawał mi się idealny na nadchodzący tydzień. Mojemu mężczyźnie opcja z rękawem na początku tak średnio się podobała, ale po zjedzeniu obiadu krytyki żadnej nie było!

Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka
  • cebula
  • rękaw do pieczenia
  • przyprawa do kurczaka, lub curry, może być majeranek- jak kto lubi ( ja użyłam przypraw z arabskiego suku)

Sposób przygotowania: 



Cebulę kroimy w piórka, umyte mięso  nacieramy przyprawami i obkładamy cebulką. Najlepiej zrobić to dnia poprzedniego. Dzięki temu kurczak nasiąknie przyprawami i cebulką. Przyprawione pałki wkładamy do rękawa i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na  około 60 minut. Polecam włożyć potrawę na najniższą półkę, ponieważ w trakcie pieczenia rękaw się nadyma a nie powinien on dotykać ścianek piekarnika. Jeżeli zależy nam by skórka kurczaka była chrupiąca to 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozcinamy folie, mięso możemy polać sosem, który wytworzył się z cebuli i mięsa. Można też podnieść temperaturę na ostatnie 10 minut, ale nie za wysoko ponieważ rękaw można stosować tylko do 225 stopni. Rękaw jest zdrowym rozwiązaniem ponieważ nie potrzebujemy do tego dania żadnej oliwy ani masła. Jeśli ktoś ma ochotę to może oczywiście dodać, by zwiększyć np ilość sosu, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne.


środa, 7 marca 2012

Hola España- czyli hiszpańska tortilla

El calor, el sol y Andalucía !!!Miałam okazje na parę dni wyjechać i opuścić zimowe krajobrazy, na rzecz pięknej i słonecznej Andaluzji. Mój pobyt wiązał się z wyjazdem służbowym i niestety trwał tylko 3 dni...ale warto było.
Przeniosłam się zimy w środek maja już na lotnisku w Almerii przywitało mnie słońce i temperatura w okolicy 20 C oraz widok falującego morza.Lotnisko było nad samym morzem!!! Wąskie uliczki i tradycyjna zabudowa w centrum miasta tworzą niesamowity klimat.  Cytując słowa pani, która mnie oprowadzała. Almeria to najbardziej afrykańskie europejskie miasto. Od wybrzeży Afryki dzieli Almarie tylko 180 km.

 Zainspirowana hiszpańskimi smakami oczywiście, zaraz po powrocie w domu zaserwowałam tradycyjną hiszpańską tortille. W związkowy z tym, że korzystałam z pomocy jeśli chodzi o wykonanie tortilli zamieszam link to filmik znaleziony na YouTube z serii video-kuchnia, którym się posiłkowałam przy wykonaniu kolacji.

Składniki: 
  • 35 dag  ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 8 jajek
Sposób przygotowania :

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule i czosnek drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, następnie wrzucamy ziemniaczki i podsmażamy je około 25 minut mieszając co jakiś czas. Na dziesięć minut przed końcem smażenia dodajemy cebule i czosnek. Ziemniaki, cebule i czosnek odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie ziemniaki dodajemy do jajek, całość mieszamy. Resztę oliwy podgrzać na patelni, masę ziemniaczaną wlać na patelnie. Całość smażyć około 6/ 7 minut. Następnie tak jak w filmiku  najlepiej za pomocą talerza przewracamy placek na drugą stronę i smażymy go do momentu aż jajka się zetną i ponownie go smażymy.


Ja do tortilli dodałam jeszcze kawałeczki szynki, akurat była pod ręką. Danie to jest bardzo elastyczne ponieważ można do niego dodać wszystko co znajdziemy pod ręką pomidory, brokuły, szynkę, ser, pieczarki.Możemy je zatem wzbogacić o nowe składniki. Wszystko zatem zależy od tego na co mamy ochotę.
Jak ktoś was będzie w Andaluzji to polecam również Tapas, które jest serwowane jako zagryzka do wina i piwa w pubach.